Historien

Strandhytta begynte sitt liv som pakkehus i det 18 århundre og forsatte som en del av pensjonatdriften. (på garden Freng søndre ble det drevet pensjonat i tillegg til gardsdriften). Selve historien om Strandhytta begynte med en Erik (1837/1911) Larsen Frengstuen (senere bare Freng). Han var en aktiv og framsynt mann. Husene lå lenger opp i bakken, men Erik makeskiftet til seg husmannsplassen «Frengstuen» fra Freng Midtre, og flyttet husene da ned mot stranda. I 1892 startet han landhandleri. I 1895, året etter at jernbanen hadde kommet, bygda han pensjonat som ble ombygd og utvidet av sønnen Lars i 1927.

Erik overtok Freng Søndre i 1871. Ved folketellingen i 1875, titulerte han seg som «Stasjonsholder» og «poståpner». Han drev skysstasjon (Strandhytta) og ekspederte dampskipene på Mjøsa fra Frengsbrygga. Det lyktes ikke å lage god nok brygge for Mjøs-skipene, så Freng`s folket måtte bruke robåter når post, gods skulle sendes og passasjerer skulle til /fra land. Pakkehuset ble til «Strandstue» kort tid etter 1900. Her kunne pensjonatgjestene bade, fiske, slappe av og kose seg om sommeren. Strandhytta ble utvidet av Lars Høsbjør (nåværende eier sin bestefar kom fra Furnes og giftet seg med Anna Freng) i 1930-årene.

Strandhytta har vært gjennom to (!) storflommer, den ene i 1967 og den andre i 1995. Etter den siste flommen var Strandhytta totalskadet. Hytta ble da bygget om på ny, og er blitt bevart i de samme grunntrekk, med litt større og fått en ekstra etasje. Nå er det sitteplass til 70 personer.

Nyheter om oss